Sunday, June 19, 2016

Upstream cooperation possible between Israel and Russia

My views on why Russia and Israel can cooperate in upstream sector as part of Israel's aim to attract new investors: Expert, appeared at http://aaenergyterminal.com/news.php?newsid=8651628 on June 17, 2016. The following is the edited version.

Russia and Israel's relations can develop in hydrocarbons sector, said director of hydrocarbons at the Paris-based Mediterranean Energy Observatory on Friday.

"Regulatory problems [in Israel] were removed three weeks ago, and now Israel plans to attract new investors to its natural gas sector. So an energy-oriented cooperation between Russia and Israel especially in upstream operations is possible in the eastern Mediterranean. some gas fields such as the Tanin and Karish fields might be sold to Russian companies, or Russia's Gazprom can become a new partner in the Leviathan field," director Sohbet Karbuz told Anadolu Agency in an exclusive interview.

The Leviathan field partners, consisting of U.S. Noble and Israel's Delek and Ratio Oil, may make a final investment decision soon. However, they need another partner to finance the development of the natural gas field because they alone are unable to finance it, according to Karbuz.

Therefore, Gazprom's partnership in the Leviathan may become on the agenda again, but the current financial status of Russia and Gazprom is weakening this possibility, Karbuz said.

He also highlighted the increasing presence of Russia in the east Mediterranean, and said that its position in the eastern Mediterranean is strengthening, while there is a strong possibility that the country will also participate in the Greek Cypriot administration's unilateral offshore natural gas licensing bid this summer.

According to Karbuz, Egypt and Lebanon will also hold new licensing tenders in the future in which Russia will avail of the opportunity to participate. 

Russian Rosneft started to sell LNG to Egypt last month. Russian billionaire Mikhail Fridman's company, DEA, has a 35 percent stake in the country's biggest natural gas project - the West-Nile Delta Project which is worth $12 billion, Karbuz explained. 

He said that a scenario in which Russia has strong energy-based cooperation in the eastern Mediterranean with Israel, Egypt, the Greek Cypriot administration and Lebanon, may put Russia into a dominant position in which it can decide the amount, direction and timing of natural gas trade from the region to other markets. He added that this would easily negatively affect the supply security of both Turkey and Europe.

According to Karbuz, the Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's efforts to boost relations with Russia may have also political and security dimensions; which could be interpreted as kind of Israel's desire to fall under Russia's protection.

"In the eastern Mediterranean, an attack from Palestine, Syria or Lebanon to an energy infrastructure in which Russia has a partnership, is next to impossible," he said.

Russian President Vladimir Putin and Israeli PM Benjamin Netanyahu met four times in the past nine months, Karbuz explained.

"Netanyahu may be considering filling the power vacuum U.S. created in the region with Russia's influence for a while and send a message to the Obama administration.

Israel is also looking for Russia's support on several issues involving Golan Heights, Hezbollah, the problems with State of Palestine in UN Security Council, as well as Russia’s mediation with some of Israel’s adversaries Karbuz said.
 
EDITED VERSION in Turkish
 
İsrail ABD'nin akdenizdeki boşluğunu Rusya ile dolduracak
 ANKARA (AA) -  Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Dr. Sohbet Karbuz, İsrail ile Rusya'nın doğalgaz sektöründe işbirliği yapabileceğini belirterek, "Düzenleyici anlamdaki sorunların ortadan kalkmasının ardından İsrail'in şimdiki amacı İsrail sularındaki doğalgaz arama ve üretim çalışmaları için yabancı yatırımcı çekmek olacak" dedi.
Karbuz, doğu Akdeniz'deki doğalgaz çalışmalarının geleceği ile Türkiye, Rusya ve İsrail arasındaki ilişkilerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Önümüzdeki dönemde Rusya - İsrail enerji ilişkilerinin upstream denilen arama ve üretim faaliyetinde yoğunlaşabileceğini kaydeden Karbuz, "İsrail'deki enerji düzenlemesi konusundaki problemler nihayet çözüldüğünden, İsrail'in şimdiki amacı İsrail sularında doğalgaz arama ve üretim çalışmaları için yabancı yatırımcı çekmek olacak" ifadelerini kullandı.
- "Tanin ve Karish sahaları Ruslara satılabilir
İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) bölgedeki doğalgaz çalışmalarında destek bulabilmek için Rusya'yı bölgeye taşımaya çalıştığına dikkati çeken Karbuz şunları kaydetti:
"Ruslar İsrail gaz sektörüne yıllardır girmek istiyordu ama somut bir aşama kaydedememişlerdi. Şimdi ise İsrail, Rusya'ya birkaç arama parseli verebilir, belki de Tanin ve Karish sahaları (İsrail açıklarındaki) Ruslara satılır. Hatta daha öncede dile getirildiği gibi Leviathan sahasına ortak edebilirler. İsrail'in amacı kendi arama ve üretim sektöründe Rus şirketi de var demek olabilir, Ruslar GKRY'nin tek taraflı açtığı 3'üncü uluslararası arama ihalesine de büyük olasılıkla girecekler. Eğer orada yer alırlarsa İsrail'de de olmaları Ruslar için iyi olur. Rusya illaki Lübnan'da ileride açılacak ihalede de yer almaya çalışacaktır. Bu arada Ruslar Mısır’ın enerji sektöründe de yayılmaya başlayacaklar"
“Hatırlamak gerekirse Putin ve Sisi geçen sene Mısır’ın ilk nükleer santralini yapma konusunda anlaşma imzalamıştı. Rus şirketleri Mısır’ın doğal gaz sektöründe de söz sahibi olamaya başladığını göz ardı etmemek gerekir. Rosneft Mısır’a geçen Aydan itibaren LNG satmaya başladı. Rus milyarder Mikhail Fridman’ın sahibi olduğu LetterOne Group geçen sene DEA ‘yı satın almıştı. DEA Mısır’ın en büyük doğal gaz projesi olan ve BP’nin operatörlüğünü yaptığı 12 milyar dolarlık West Nile Delta projesinde %35 paya sahip. Gazprom dahil diğer Rus şirketlerinin Mısır’ın yakında açacağı uluslararası ihaleye katılması da son derece olası” dedi.
“Eğer bu bahsettiğim senaryo gerçekleşir yani Rusya İsrail, Mısır, Lübnan, Güney Kıbrıs ve Suriye doğal gaz sektörüne girerse, bölgedeki her ülkede faaliyet gösteren tek ülke konumuna gelecek. Bunun jeopolitik yansıması bir kenara, bölgeden doğal gaz ihracatının yönünü, zamanlamasını ve miktarını belirleyebileceğinden Avrupa ve Türkiye dahil gerek doğal gaz arz güvenliği gerekse uluslararası gaz piyasalarına etkisini gelin siz düşünün” diye ekledi.
 
 İsrail'de doğalgaz sahalarının ticarileştirilmesini geciktiren Yargıtay kararının hükümetin hazırladığı düzenlemeyle kalkmasının ardından Leviathan sahasında çalışan uluslararası şirketlerin önümüzdeki aylarda nihai yatırım kararı almasının olası olduğunu belirten Karbuz, "Ancak finansman temin etmek için gaz satım anlaşmaları imzalamaları gerekir, çünkü ortaklar saha geliştirme masraflarını tek başlarına finanse edemezler" dedi.
Saha geliştirme sürecindeki finansman ihtiyacının kaşılanması için Rus Gazprom'un sahaya ortak edilmesinin tekrar gündeme gelebileceği öngörüsünde bulunan Karbuz, Gazprom'un ve Rusya'nın şu andaki mali durumunun ise böyle bir olasılığı ticari açıdan zorlaştırdığını kaydetti.
- Netanyahu'nun siyasi amaçları bağlamında İsrail - Rusya ilişkileri
 
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Rusya ile yakınlaşma çalışmalarının amacının ise daha ziyade politik olduğunu belirten Karbuz, "Netanyahu, koltuğunu kaptırmamak icin her çareye başvuran biri, Rusya yanlısı ve Türk düşmanı olan Liberman’ı savunma bakanı yapması bunun en güzel örneği. Israil icin Rusya ile iliskileri geliştirme kapsamında enerji boyutu olmazsa olmazlardan ancak bunun formatının nasıl olacağını belirlemek için yeterli veri yok. Şunu da belirtmek gerekir ki Rusya’nın ortak olduğu veya yönettiği bir gaz sahası veya boru hattı bir altyapı projesine Filistin, Suriye ve Lübnan’dan bir saldırı düzenlenmesi olasılığı nerdeyse sıfıra yakınlaşacağından İsrail bir şekilde güvenlik baş aşrısını da azaltmış olacak."
 
Geçen 9 ay içinde Putin ve Netanyahu'nun 4'üncü kez görüşmesinin çok dikkat çekici olduğunu kaydeden Karbuz, bu görüşmelerde Netanyahu'nun asıl amacının ABD'nin bölgede oluşturduğu boşluğu bir süreliğine Rusya'yla doldurarak çıkarlarını geliştirmeye çalışmak olduğunu belirtti.
 
Karbuz İsrail'in Rusya görüşmelerindeki diğer amaçlarını ise şöyle sıraladı:
 
"Suriye'de askeri ve istihbarat işbirliğini arttırmak, İranla ilgili çekincelerini paylaşmak, Golan Tepeleri konusunda Rusya'nın ses çıkarmamasını sağlamak, Hizbullah konusunda destek aramak, Filistin Devleti konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde güçlü bir desteği arkasına alma arzusu, ABD Başkanı Obama'ya mesaj vermek, Suudi  Arabistan ve Mısır'la olan iyi ilişkilerini kullanarak bölgede arabuluculuk oynamak ve İsrail'deki Sovyet Rusya kökenli yahudilerin oylarını almak"
Karbuz, uzun vadede Türkiye'nin Rusya ve İsrail'le ilişkilerinin düzeldiği bir senaryoda, doğu Akdenizde Rusya gibi bir aktörün olmasının, Rusya'yı bölge ülkeleri arasındaki politik sorunların çözülmesinde bir aktör konumuna getirebileceği ve bölgedeki önemini arttırabileceği değerlendirmesinde bulundu.
 
 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home